VZHLÍŽEJ K NEBESŮM, VOLEJ K NEBESŮM A K JEJICH PÁNU JAKO KRÁL DAVID!

20. 11. 2023

VZHLÍŽEJ K NEBESŮM, VOLEJ K NEBESŮM A K JEJICH PÁNU JAKO KRÁL DAVID!

Žalmy 141:3 Hospodine, postav stráž k mým ústům, přede dveře mých rtů hlídku, 4 nedej, aby se mé srdce přiklonilo ke zlu, ať se nedopustím svévolnosti s muži, kteří pášou ničemnosti; jejich vlídnosti okoušet nechci. 5 Spravedlivý ať mě třeba bije, pokládám to za milosrdenství, ať mě trestá, je to pro mou hlavu olej, má hlava to neodmítne, v jejich neštěstí se za ně ještě budu modlit.

 

V Žalmu 141 král David ve verších 3-5 mluví o touhách srdce, které patří Bohu! Kam takové srdce spěchá? Po čem touží a kde je jeho poklad? Zbožné srdce touží po dobrém. Tíhne ke všemu, co je dobré, Bohu milé, čisté a spravedlivé. Pavel apoštol Ježíše Krista vyučuje církev ve svých listech.

  • Římanům 12:1 Vybízím vás, bratří, pro Boží milosrdenství, abyste sami sebe přinášeli jako živou, svatou, Bohu milou oběť; to ať je vaše pravá bohoslužba. 2 A nepřizpůsobujte se tomuto věku, nýbrž proměňujte se obnovou své mysli, abyste mohli rozpoznat, co je vůle Boží, co je dobré, Bohu milé a dokonalé.
  • Filipským 4:8 Konečně, bratří, přemýšlejte o všem, co je pravdivé, čestné, spravedlivé, čisté, cokoli je hodné lásky, co má dobrou pověst, co se považuje za ctnost a co sklízí pochvalu.
  • Koloským 3:1 Protože jste byli vzkříšeni s Kristem, hledejte to, co je nad vámi, kde Kristus sedí na pravici Boží. 2 K tomu směřujte, a ne k pozemským věcem.

Zbožné srdce tedy touží po Bohu, po Kristu. Touží po svatosti, ale ne na prvním místě samo pro sebe. Nýbrž pro Boha, pro Jeho slávu! Touží po čistotě celé své bytosti, protože pravdivě poznalo Boha v Jeho svatém majestátu, velebné důstojnosti a slávě. Přirozenému člověku, kterému jsou věci Boží bláznovstvím ( 1K 2,14) následující slova nic neřeknou a neříkají.

  • Leviticus 11:45 Já jsem Hospodin, který jsem vás vyvedl z egyptské země, abych byl vaším Bohem. Proto buďte svatí, neboť já jsem svatý."

Přirozený člověk dál zůstává v duchovní temnotě jejímž předobrazem v Písmech Starého zákona byl právě Egypt. Ale ve chvíli, kdy se Bůh smiluje, když je člověk skrze pokání a víru vytržen z temnoty, je všechno jinak.

  • 2 Korintským 5:17 Kdo je v Kristu, je nové stvoření. Co je staré, pominulo, hle, je tu nové!

Nově stvoření, nový člověk, nové lidství, stvořené k Božímu obrazu ve spravedlnosti a svatosti pravdy Ef 4,24.

Žalmy 141:3 Hospodine, postav stráž k mým ústům, přede dveře mých rtů hlídku, 4 nedej, aby se mé srdce přiklonilo ke zlu, ať se nedopustím svévolnosti s muži, kteří pášou ničemnosti; jejich vlídnosti okoušet nechci. 5 Spravedlivý ať mě třeba bije, pokládám to za milosrdenství, ať mě trestá, je to pro mou hlavu olej, má hlava to neodmítne, v jejich neštěstí se za ně ještě budu modlit.

David se modlí: „Bože, kéž mé rty, má ústa patří cele tobě! Ať z nich nevyjde ani jedno zlé slovo, ale vždy jen dobré, které pomáhá Ef 4,29.“ David má svatý strach, svatou bázeň před Hospodinem. Nechce mít nic společného se svévolníky a lidmi spěchajícími za zlem. Ví, že špatná společnost kazí dobré mravy 1 K 15,33. A že mysl vystavená přítomnosti zla může být tímto pokušením přemožena. Proto před Hospodinem vyznává, že chce být ve společnosti spravedlivých. A to dokonce i tehdy, kdyby měl z jejich strany zakoušet bití, trestání. Raději být souzen, posuzován spravedlivým, raději být trestán a bit. To neodmítá, dokonce to nazývá požehnáním, olejem pro svou hlavu, pomazáním.  Raději bití a trest od spravedlivého, než vlídnost ničemníků! David zná slova knihy Přísloví.

  • Přísloví 27:5 Lepší jsou zjevná kárání než skrývaná láska. 6 Věrně jsou míněny šlehy od milujícího, ale záludné jsou polibky nenávidícího.

Modlím se za touhy mého srdce, srdce mé ženy, mých synů. Aby byly podobné touhám Davidova srdce, touhám Kristova srdce, protože David je jen předobrazem, vedoucím k Pánu Ježíši, ukazujícím na Pána Ježíše Krista. A bylo to Kristovo srdce, které nikdy neuhnulo, nepovolilo zlému, hříchu. Byl to Boží Syn, kdo zemřel za naše hříchy a vstal z mrtvých pro naše ospravedlnění! Jeho svaté srdce čelilo všemu zlému ze strany hříšníků, démonů a smrti. On zvítězil. Modlím se za srdce mužů a žen v našem malém společenství, aby se i v našich srdcích rodila zbožná touha, láska k Božímu Synu i k Bohu Otci v Duchu svatém. Tak silná zbožná touha a láska, že raději strávíme zbytek života „biti a trestáni spravedlivými“, než hýčkaní u stolu svévolníků. Že raději budeme následovat našeho Pána Spasitele až na kříž, než abychom žili v hříchu. V Písmu čteme:

  • Žalmy 1:1 Blaze muži, který se neřídí radami svévolníků, který nestojí na cestě hříšných, který nesedává s posměvači, 2 nýbrž si oblíbil Hospodinův zákon, nad jeho zákonem rozjímá ve dne i v noci.

A také:

  • Zjevení Janovo 12:10 A slyšel jsem mocný hlas v nebi: "Nyní přišlo spasení, moc a království našeho Boha i vláda jeho Mesiáše; neboť byl svržen žalobce našich bratří, který je před Bohem osočoval dnem i nocí. 11 Oni nad ním zvítězili pro krev Beránkovu a pro slovo svého svědectví. Nemilovali svůj život tak, aby se zalekli smrti.

Mějte Kristovu mysl (1 K 2,16), buďte lidem Písma, lidem modlitby. Amen!